Standafwijkingen van tenen en/of nagels
Niet alleen de voeten maar ook de tenen en/of nagels kunnen een standsafwijkingen hebben waardoor klachten worden veroorzaakt. Denk hierbij aan scheefgroeiende tenen met drukplekken maar ook ingegroeide teennagels kunnen pijnlijke klachten veroorzaken.
De meest voorkomende nagelklachten zijn ingegroeide nagels, bolle nagels
en schimmelnagels. De meest voorkomende teenproblemen zijn scheefstand grote teen en hamertenen.
Hallux valgus
Is een scheefstand van het grote teengewricht. Hierbij staat de grote teen naar buiten gekeerd, vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ontstaat. De andere tenen kunnen hierbij worden verdrukt en scheef groeien.
Hamertenen
Een hamerteen is een standsafwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, een hamer-vorm stand.
Ingegroeide nagel
Een ingegroeide teennagel ontstaat meestal door afscheuren of verkeerd
afknippen. Dit komt vaak voor bij de nagel aan de grote teen. Ook kan een oorzaak zijn dat u te smalle of te puntig toelopende schoenen draagt. Door een ingegroeide nagel kunt u een pijnlijke ontsteking rondom de nagel oplopen.
Bolle nagel/tunnelnagel
Soms heeft uw nagel een afwijkende vorm, zoals een ‘bolle’ nagel of een tunnelnagel. Uw nagel drukt tegen de zijkant van uw nagelbed aan. De kans bestaat dat uw nagel ingroeit. Een dergelijke nagel ontstaat door het regelmatig) stoten van de nagel, het dragen van te krappe schoenen of door
ouderdom. Ook kan de vorm van uw nagel erfelijk bepaald zijn.
Schimmelnagel
Een schimmelinfectie aan de nagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel
genoemd. De schimmel kan afkomstig zijn van een schimmelinfectie van de huid elders op de voet. Vaak begint een schimmelinfectie in een hoekje van de
nagel en breidt zich dan verder uit. Wordt de schimmelinfectie niet bestreden dan is het mogelijk dat alle nagels geïnfecteerd raken.
Overige specialisaties
-
Diabetes en Reuma
Diabetes Mellitus en Reuma zijn veel voorkomende onderliggende ziektes. Dit kan soms klachten veroorzaken aan de onderste extremiteiten maar ook al bestaande klachten verergeren.
-
Houdingsproblemen
Een verkeerde houding kan klachten geven en belemmeringen in het werken, sporten of algemeen dagelijks leven.
Een bekkenscheefstand of beenlengteverschil kan rugklachten veroorzaken.
Maar ook een holle rug of bolle rug kan een dysbalans in de spieren geven.
-
Overbelastingsklachten
Door een verkeerde voetstand of vergrote belasting kan er een dysbalans ontstaan aan de onderste extremiteiten (spieren, pezen, botten). Door te lang met deze klachten door te blijven kunnen er zware overbelastingsklachten ontstaan. Het is dus belangrijk niet te lang door te lopen met klachten.
Neem contact op met uw podotherapeut om dit na te laten kijken.
-
Blessures bij kinderen
Kinderen kunnen dezelfde maar ook andere (leeftijdsgerelateerde)klachten ontwikkelen dan volwassen en ouderen. Omdat kinderen nog groeien moet rekening gehouden worden met het ontwikkelingspatroon van een kind. Ook bij kinderen zal er een speciaal behandelplan worden opgesteld worden voor zo optimaal mogelijk herstel.
-
Sportblessures
Tijdens maar ook na het sporten kunnen blessures ontstaan, niet alleen door de verhoogde belasting maar vaak in combinatie met een verkeerde voetstand.
-
Standafwijkingen van tenen en/of nagels
Niet alleen de voeten maar ook de tenen en/of nagels kunnen een standsafwijkingen hebben waardoor klachten worden veroorzaakt. Denk hierbij aan scheefgroeiende tenen met drukplekken maar ook ingegroeide teennagels kunnen pijnlijke klachten veroorzaken.