Blessures bij kinderen

Kinderen hebben vaak klachten gerelateerd aan de ontwikkelingsfase. Omdat kinderen nog groeien moet rekening gehouden worden met het ontwikkelingspatroon van een kind. Ook bij kinderen zal er een speciaal behandelplan worden opgesteld worden voor zo optimaal mogelijk herstel begeleiding.

Uw kind wil of kan niet lang lopen of heeft bijvoorbeeld een afwijkende stand van zijn of haar tenen. Voor het laten onderzoeken en behandelen van deze klachten bent u bij uw podotherapeut aan het juiste adres.

Algemene ontwikkeling kindervoet/benen:

0- 2 jaar
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de  voetholte.

Eerste stapjes
Rond het eerste levensjaar (10-18  maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

O-stand

Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt  het nog onzekere voortbewegen.

2 – 6 jaar
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6 – 8 jaar
De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Overige specialisaties

 • Diabetes en Reuma

  Diabetes Mellitus en Reuma zijn veel voorkomende onderliggende ziektes. Dit kan soms klachten veroorzaken aan de onderste extremiteiten maar ook al bestaande klachten verergeren.

 • Houdingsproblemen

  Een verkeerde houding kan klachten geven en belemmeringen in het werken, sporten of algemeen dagelijks leven.

  Een bekkenscheefstand of beenlengteverschil kan rugklachten veroorzaken.

  Maar ook een holle rug of bolle rug kan een dysbalans in de spieren geven.

 • Overbelastingsklachten

  Door een verkeerde voetstand of vergrote belasting kan er een dysbalans ontstaan aan de onderste extremiteiten (spieren, pezen, botten). Door te lang met deze klachten door te blijven kunnen er zware overbelastingsklachten ontstaan. Het is dus belangrijk niet te lang door te lopen met klachten.

  Neem contact op met uw podotherapeut om dit na te laten kijken.

 • Blessures bij kinderen

  Kinderen kunnen dezelfde maar ook andere (leeftijdsgerelateerde)klachten ontwikkelen dan volwassen en ouderen. Omdat kinderen nog groeien moet rekening gehouden worden met het ontwikkelingspatroon van een kind. Ook bij kinderen zal er een speciaal behandelplan worden opgesteld worden voor zo optimaal mogelijk herstel.

 • Sportblessures

  Tijdens maar ook na het sporten kunnen blessures ontstaan, niet alleen door de verhoogde belasting maar vaak in combinatie met een verkeerde voetstand.

 • Standafwijkingen van tenen en/of nagels

  Niet alleen de voeten maar ook de tenen en/of nagels kunnen een standsafwijkingen hebben waardoor klachten worden veroorzaakt. Denk hierbij aan scheefgroeiende tenen met drukplekken maar ook ingegroeide teennagels kunnen pijnlijke klachten veroorzaken.